27 september 2020

Dubbele maandlasten? Dat hóeft helemaal niet.

Een nieuwbouwhuis koop je in ‘delen’. Termijnen noemen wij dat, in het vakjargon. Zodra je bij de notaris gaat tekenen betaal je voor de grond waarop jouw woning gebouwd wordt. Vanaf dat moment krijg je, wanneer de bouw een fase is gevorderd, een factuur thuis van de bouwer. Die facturen gaan over flinke bedragen, maar schrik niet, hier heb je nou juist je hypotheek voor afgesloten.

Dubbele maandlasten? Dat hóeft helemaal niet.

Nieuwbouw kopen

Geen dubbele maandlast

Wanneer je een bestaande woning koopt werkt het allemaal een stuk simpeler: je gaat naar de notaris, waar jij de sleutel van je woning ontvangt en de verkoper de overeengekomen koopsom. Dat geld krijgt hij uit jouw hypotheek, waarvan de volledige betaling vanaf dag één gaat lopen.

Bij een nieuwbouwwoning werkt dat anders. Gedurende de bouw ga je steeds meer opnemen omdat er steeds een beetje meer huis komt te staan. Je krijgt de factuur (de termijn), stuurt die naar de bank en de bank betaalt de factuur uit jouw hypotheek. Het nog niet uitgegeven geld staat namelijk bij de bank op een speciale rekening die ‘bouwdepot’ heet. 

Omdat je steeds meer hypotheek opneemt ga je maandelijks steeds meer betalen. Want het geld wat je nog niet opgenomen hebt en wat dus nog in je bouwdepot zit, dat heb je dus op dat moment nog niet geleend en daar betaal je dus (bij de mééste banken) logischerwijs ook geen rente over.

Het is bij een nieuwbouwwoning wel zo dat je al hypotheekbetalingen aan het doen bent terwijl je nog geen dak boven je hoofd hebt. Wanneer je al een koopwoning bezit betaal je al een hypotheeklast. Dubbele woonlasten dus.

Voor mensen die de hypotheeklasten tijdens de bouw liever niet zélf betalen is er gelukkig een goede oplossing. Je kunt de maandlasten namelijk ook uit je nieuwbouwhypotheek laten betalen. Je hypotheek wordt dan uiteraard een stukje hoger en uit dat stukje haalt de bank de maandelijkse betalingen die je normaliter zélf zou betalen. Dat geeft jou dus de ruimte om lekker door te sparen en comfortabel te verhuizen. De maandlast van je nieuwe hypotheek ga je pas voelen als je de sleutel van je nieuwe huis in bezit hebt.