29 september 2020

Leeftijd doet er niet toe

Leeftijd doet er niet toe

Leeftijd doet er niet toe

Voor een bank maakt het niets uit hoe oud je bent. Mensen hebben vaak het idee dat een pensioeninkomen niet telt of iets dergelijks

Niets is echter minder waar. Het is bijvoorbeeld voor iemand van in de 70 prima mogelijk om een hypotheek te krijgen, ook al is je levensverwachting geen 30 jaar meer. Als het inkomen voldoende is kun je nog gewoon een hypotheek krijgen.

Wat wél vaak een rol speelt is hoe hoog de hypotheek is die je nodig hebt ten opzichte van de waarde van je nieuwe woning. Is dit 100%, dus heb je de volledige hypotheek nodig, dan kun je tegen vrijwel onneembare hindernissen aanlopen. Je krijgt dan te maken met een aflossingscomponent waar je niet op zit te wachten. Ook kun je te maken krijgen met een overlijdensrisicoverzekering. Als je een partner hebt en de hypotheek is niet betaalbaar bij overlijden van één van beiden én de overblijver wil blijven wonen, dan zul je dit moeten verzekeren.  Áls dat al mogelijk is, dan gaat dat vaak alleen maar tegen astronomische bedragen aan maandpremie.

Dus: doet leeftijd ertoe? Nee. En al zeker niet als je een stevig gedeelte van de woning kunt ‘aanbetalen’ uit eigen geld of overwaarde van je huidige woning.