Nieuwbouw nog nooit zo betaalbaar

Energiezuinig, gasloos, gebouwd volgens de laatste kwaliteitsnormen (jarenlang geen onderhoud) en een zeer lage hypotheekrente. Was er ooit een beter moment om een nieuwbouwwoning te kopen? Hoogstwaarschijnlijk niet!

Wat wordt jouw maandlast?

Klik hier om jouw maandlast te berekenen

Benieuwd geworden? Lees hieronder verder

De prijs van een nieuwbouwappartement

Voor veel mensen is de prijsstelling van een nieuwbouwappartement moeilijk uitlegbaar. Vergeleken met bestaande bouw kan een nieuwbouwappartement een hogere aanschafprijs hebben. Dat lijkt op het eerste gezicht vervelend en vooral onlogisch. Dat onlogische gaat er echter snel vanaf zodra je je begint te realiseren waarmee een nieuwbouwappartement allemaal is uitgerust en wat voor voordelen je daarmee hebt. 

Energiezuinig, een must

Buitensporig stijgende energierekeningen? Extra belastingen op gas? Jij hebt daar geen of in ieder geval veel minder last van in een Energieneutraal huis. In een Energieneutraal huis gaat je energierekening alleen nog maar over je eigen huishoudelijk verbruik. Het lastenverschil met een bestaande woning of een minder energiezuinige nieuwbouwwoning zal in de toekomst alleen maar toenemen. Ook heb je geen zorgen over toekomstige investeringen wegens verduurzamingseisen. Met de koop van dit huis ga je dus in de toekomst meer geld overhouden voor de leuke dingen in het leven.

De maandlasten-coëfficiënt

Bij een lage hypotheekrentestand koop je naast een huis in principe ook een leuker leven. Hoe láger de maandlast, hoe meer geld er namelijk overblijft voor de mooie dingen in het leven. In Nederland zijn de hypotheekrentes historisch laag. Als je die lage rente vastlegt voor 10 of 20 jaar, ben je dus langdurig verzekerd van een lage maandlast. De positieve gevolgen van een langdurige lage maandlast op je leven zijn eigenlijk niet eens in geld uit te drukken.

De maandlastencoëfficiënt

De maandlastencoëfficiënt is dus extreem belangrijk in je leven.

Een huis wat nu € 490.000,- kost, kon je vijf jaar geleden wellicht kopen voor € 390.000,-. Alleen was de hypotheekrente toen drie keer zo hoog dan nu. Je totale maandlasten waren toen dus stevig hoger dan nu en wellicht is het zelfs zo dat die maandlasten toen onbetaalbaar waren voor je.

Je eigen huis verkopen

Als doorstromer heb je ook nog een huis te vérkopen. Uiteraard hopen we dat wanneer jij je huis gaat verkopen de Coronacrisis nog slechts een bijzonder nare herinnering is. Als je nú je  huis al gaat verkopen, is het mogelijk wel verstandig om wat extra veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Hoe je dat doet, lees je in onderstaand artikel 'Huis verkopen in Corona-tijden'. Dat te verkopen huis levert extra denkwerk op, maar wees blij, want als je een huis te verkopen hebt heb je meestal overwaarde.

Met die overwaarde gaan binnen je nieuwe hypotheek de mooiste dingen gebeuren. Die overwaarde gaat namelijk je aanbetaling worden op je nieuwe huis. Daardoor wordt je hypotheeksom lager en dus ook je maandlasten. Maar ook: hoe lager je hypotheek ten opzichte van de waarde van je nieuwe huis, hoe lager je hypotheekrente. Nog een keer naar beneden met die maandlasten dus. Twee vliegen in één klap.

Huis verkopen in Corona-tijden

Iedereen heeft met het Coronavirus te maken, dus ook de woningmarkt. Uiteraard worden er nog steeds huizen gekocht en verkocht, woonbehoeftes verdwijnen namelijk niet. Hoe lang we precies moeten wachten op een vaccin, 6 maanden, een jaar, waarna de wereld zich kan herstellen, niemand weet het.

Hoe ga je in deze tijd om met de verkoop van je woning? Krijg je nog wel de overwaarde in handen waar je op hoopte of gaat het tegenvallen? Hoe kun je jezelf indekken tegen een onzekerder verkoopresultaat? Misschien gaat dat wel makkelijker dan je zou denken.

Een voorbeeld:
Hans en Sylvia kopen een nieuwbouwwoning. Inclusief extra’s en upgrades bedraagt het totale kostenplaatje € 475.000,-. Na overleg met diverse makelaars denken ze hun huidige woning te kunnen verkopen voor € 350.000,-. Ze hebben momenteel een hypotheek van € 200.000,-. De geprognosticeerde overwaarde is dus € 150.000,-.

Hoe werkt het nú?
In het algemeen gaat de bank uit veiligheidsoverwegingen – dan mág de verkoop wat tegenvallen – uit van 90% van de getaxeerde waarde van hun huidige woning en 90% van € 350.000,- is dus € 315.000,-. Omdat hun huidige hypotheek € 200.000,- is, kunnen ze een overbruggingskrediet krijgen voor € 115.000,-. Het totale kostenplaatje van hun nieuwe woning bedraagt € 475.000,- en dus moeten Hans en Sylvia een hypotheek aanvragen van € 360.000,-. Als hun huis dan ‘gewoon’ verkocht wordt voor € 350.000,- lossen ze eerst hun eigen hypotheek en het overbruggingskrediet af. De € 35.000,- die ze dan overhebben lossen ze af op hun nieuwe hypotheek van € 360.000,- waarna er een uiteindelijke ‘eindhypotheek’ ontstaat van € 325.000,-.

Hoe kunnen Hans en Sylvia zich extra indekken?
Hans en Sylvia maken zich echter zorgen. Wat nu als deze vreemde tijden er toe leiden dat hun huis niet voor de ‘vereiste’ € 315.000,- verkocht kan worden? Dan kunnen ze hun overbruggingskrediet, wat ze verplicht af moeten lossen, dus niet aflossen.

De Hypotheekspecialist van Nexthome ontwerpt een betere hypotheek- en overbruggingsstructuur voor Hans en Sylvia. Ze vragen een hypotheek aan van € 395.000,- en een overbruggingskrediet van € 80.000,-. Aardig detail hierin is dat de rente van hun hypotheek lager is dan de rente van hun overbruggingskrediet. Dus besparen Hans en Sylvia ook nog op de rente tijdens de bouw.

Hun plaatje blijft nu ook kloppen als hun huidige woning voor slechts € 280.000,- verkocht wordt in plaats van de geprognotiseerde € 350.000,-. Zó erg zal het toch ook weer niet tegenvallen, dus Hans en Sylvia genieten van een gezonde nachtrust tijdens de bouw van hun nieuwe woning. Levert hun huidige woning méér op dan die eerder genoemde € 280.000,- dan kunnen ze dat gewoon aflossen op hun nieuwe hypotheek.

De conclusie
De alternatieve oplossing voor het overbruggingskrediet brengt rust. Kijk, natuurlijk is het vervelend voor Hans en Sylvia als er uiteindelijk een hypotheek overblijft die € 30.000,- hoger is als waar ze op gehoopt had. Maar met de € 60,- extra maandlast die dat met zich meebrengt kunnen ze gezien de lage basismaandlast (de rente is nog altijd zeer laag) prima leven.

Zo mag er van alles financieel tegenvallen, maar kan de financiële trein nooit ontsporen. Rust en veiligheid!
Wil jij weten hoe dit in jouw situatie werkt?

Bel Nexthome 0186 – 74 57 72